"It's a quote that everyone try to understand..."

Tawaran hebat.....

Friday, May 5, 2006
well, hari selasa lepas, makcik aku call aku masa kat office.
"Rul, what job are u doing now?".So aku jawab la aku more to customer and service support oriented job.

"I got a good job for you to consider and I really hope u will take this offer",kata makcik aku. Wahhhh....bersungguh nampak nyer makcik aku ni. So dalam kepala dah pikir macam-macam perkara dah. Sebelum dia sempat cerita apa keje yang dia nak offer, sepantas kilat aku fikirkan renumeration and how big bucks i will earn later on...hahaha.Rakus!
Makcik aku sambung lagi,"I want to offer u to work in Jeddah. Contract work for 2 years for 200 million dollar project. Accomodation, car, fuel,meals will be provided. I really want you to work there. Its a good exposure to work with foreigners".

Perghhh....masyuk gila dia punyer offer. Kire nyer cuci kaki dan tangan je la sebaik aku turun dari MAS di Jeddah nanti...hahaha. So hari Selasa nye tu mood keje aku pun terus la berubah. Half-hearted kata orang. Ye la, dah dapat offer best kan. This job is confirmed for me! They are waiting for my decision either yes or no....see....rezeki kan. Genap setahun keje kat Time, offer terus datang. Dapat pegi keje kat oversea lak tu...main contractor is Bin Laden company, bapak kaya kompeni tu.

malam tu aku pun pegi la jumpa ngan makcik aku tu. Ye la, takkan nak terus setuju jer ngan offer dia. Giler apa, ngan gaji tak tau lagi berapa banyak dia bagi, apa skop kerje yang aku kene handle, bila nak pegi ke sana, so all need to be considered first before i say "yes". After a short briefing, few puff of my cigarette, a sipped of thick tea, i knew how my job scope, what's the renumeration, how's the working condition....but for sure, no enjoy for two years!...hahahaha.God....I can live that way....instead the wages is not worthit with what u give.I cant make much for the two burning years...and i still can make that amount while i'm in here though....no compromise....i can live wherever i've been thrown.thats the facts!
jadi, dari hari ke sehari, offer tu masih bermain dalam fikiran. Patut ke tak aku lepas kan peluang ni...tanyer orang sana, tanye orang sini....kesimpulan nyer, sume orang tak bagi aku pegi. Pertama, tak berbaloi dengan apa yang akan aku dapat.Kedua, job scope aku lari dari bidang yang aku ceburi selama ni..[actually i still can manage people]..hehe.Ketiga, mungkin aku tak terbuka hati utk terima kerje ni....Dengan hati yang tenang, aku pun menolak la tawaran ke jeddah tu. Kalau aku accept, bermakna, 15 May ni aku akan fly ke sana dan memulakan usaha aku sebagai mandur yang berjaya di Tanah Suci Mekah...hahaha.Takpe, sabar je sikit. Mungkin tak lama lagi akan datang rezeki lain pulak......CHEERS!

1 comments:

Situt Says:
22/8/06 14:07

wah..best tuh....tak sangka ko dh update blog ni...ape mimpi ntah call aku tadi...wei update blog lg......

alasan taknak pegi :

nnti EMY di ambil org br padan muka kau....muahahahahaha

Post a Comment